Nakličování a namáčení

Nakličování a namáčení:


Proč papouškům nakličovat či namáčet semena a ořechy do vody?
Namáčení ve vodě znásobuje a stabilizuje živiny, transformuje Esenciální Mastné Kyseliny a bílkoviny v tuky rozpustné ve vodě a volné aminokyseliny - a tím zvyšuje jejich buněčnou asimilaci. Tak zvýšíme jejich výživnou hodnotu - probudíme v nich dřímající enzymy, které jsou uspané díky inhibitorům. Pro aktivaci enzymů v ořechových plodech a semenech existuje jednoduchý postup: Ořechy a semena očistíme a propereme ve vodě (bez chloru). Jakákoliv nečistota by mohla začít fermentovat a tak by nepříjemně změnila chuť.


Pak už je pouze vložíme do nádoby s převařenou nebo přefiltrovanou vodou (ne z PET lahve) a to nejlépe v poměru 3 až 4 díly vody na 1 díl semen/ořechů nebo použijeme nakličovací biomisku. Nechte je namočené zhruba dle níže uvedené tabulky (od 15 minut až 36 hodin - dle druhu).
Nezapomeňte propírat vodu každých 6 až 8 hodin (v teplejším prostředí častěji). Pro ochránění před možnými plisněmi použijte výluh z Grapefruitových semínek (cca 8 kapek) nebo jablečný ocet či Forticoat.
Malá semínka například vojtěšky by měla jen pokrýt dno, velká semena př. mungo, cizrna, by měla sahat maximálně do čtvrtiny nádobky.


Náš TIP: nakličováním Quinoi - Merliku chilského získáte pro papouška potravu obsahující všechny potřebné esenciální aminokyseliny (2 hod máčení, 2 dny klíčení)
K namáčení a aktivaci enzymů pak využíváme například směs Mariman (cca 24-48 hodin namáčíme v převařené/přefiltrované vodě + výluh z Grapefruitových semínek, každých 6-8 hodin vodu měníme)

zdroj obrázku: http://stabajzna-cz.blogspot.cz/2014/10/maceni-kliceni-semen.html