Zpět na: Home

Praktické informace

 Základy pro zdraví papouška (vyjma potravních specialistů)


1) Kvalitní směs zrnin přesně pro daný druh a aktuální kondice (včetně TRAVNÍCH a DIVOKÝCH semen!!!)
2) Včelí rouskový pyl nebo květy
3) Jílový a minerální kámen
4) Přírodní odčervení a vyčištění organismu od plísní, virů a bakterií (Papendo ++Humac)
5) Kvalitní za studena lisované bio oleje obsahující všechny esenc. mastné kyseliny a vit D3, který je nutný pro vstřebávání vápníku (OrganiCaPAP)
6) Dostatek zeleného krmení- bylin, zeleniny, bobulí a nikoliv jen sladkého ovoce
7) Kvalitní zdroj vit B12  (suš. piv.kvasnice)
8) Nakličování a namáčení(1 x týdně)
9) Větve, šišky a ostatní k okusu
10) Dostatek ničím nerušeného spánku a správné bidlo

 

!!!!!  Pro jídelníček papouška (vyjma specialistů*) nedoporučuji tyto pochutiny:

  - avokádo, kávu, vařené vejce, buráky, mléčné výrobky, cukr, med, vařené maso/kosti, uzeniny, rohlíky, strouhanku, piškoty, čaj, čokoládu, xylitol !!! a ostatní lidské jídlo – prostě lidské jídlo jim nepatří

 

- pochutiny či krmiva s přidanými cukry, konzervanty a umělými barvivy (můžete nalézt např : granule, tyčinky, pamlsky)

Nadměrný přísun cukrů včetně jednoduchých cukrů ve zrálem nebo přezlálém ovoci ( i sušeného) jako je: hroznové víno !!! (rozinky), *banány, ale i přezrálé *třešně, hrušky, *mango, liči, *fíky, …. - zatěž pro játra, překyselení organismu, odplavení minerálů....

Dále ani rajčata, cibule nebo suché (nenaklíčené/nenamočené) luštěniny (hemaglutininy (fytohemaglu­tininy) – lektiny, které vyvolávají aglutinaci červených krvinek, ale také bolesti břicha a průjmy, dále také disponují inhibitory trypsinu, které narušují vstřebává­ní a využití bílkovin, přítomny jsou i toxické abiogenní aminokyseliny (kanavalin), v neodhořčené sóje jsou také strumigeny, které mohou narušovat činnost štít­né žlázy.) či citrusové plody nepatří mezi vhodné pochutiny pro papouška. Stejně tak pozor na kukuřici či hrášek, který obsahuje vysoké % škrobů = cukrů.  

Dále nedoporučuji: upravovat složky jídelníčku tepelnou úpravou nad 42 stupňů (vaření, pečení, …) neboť dochází ke zničení enzymů či některých termolabilních živin či přeměně živin např. k denaturaci bílkoviny

 Upozornění: Nadbytek tuků, bílkovin, cukrů, ale i jiných živin může způsobit přetížení vnitřních orgánů (ledvin, jater…..) dále postupem času ovlivní i hormonální systém a může tedy vést i ke změně nálad, neklidu, agresivitě apod... Jejich nadbytek bohužel podporuje i úbytek minerálů, který opět vede k různým poruchám (odvápnění, překyselení, nadýmání, zvracení, průjem, svědění kůže, škubání, ale i namnožení kvasinek nebo bakterií v zažívacím traktu).

Pozor na časté podávání krmiva s větším množstvím oxalátů - jedná se zejména o špenát, reveň (rebarboru), červenou řepu, fazole….. – zabraňují vstřebávání vápníku.

 

Naopak doporučuji:
plody jako: hloh, jeřabina červená a černá, rakytník, moruše, mochyně, občas goji, bezinky, šípky, ostružiny, maliny, borůvky, rybíz, maliny, bezinky, schizandra, granátové jablko a dostatek zeleniny a bylin jako je pampeliška, řebříček, jitrocel, sedmikráska, meduňka, ptačinec a další. Stejně tak jako dostatek větví, šišek, dřívek k okusu (viz výživové plány)

Přírodní produkt určení k dezinfekci, ale i k ošetření poranění či akutních mokvavých zánětů kůže je FAUNA DESINF či AROMA SANITOL . FAUNA DESINF používáme k dezinfekci sedací soupravy, koberců, postelí, pelíšků, hraček a k ošetření ran.

oblasti výživy:  Tuky - díl 1     Mastné kyseliny

 

Tuky - díl 2  Problematika metabolismu mastných kyselin 

 článek:  Nakličování a námáčení semen či ořechů

 

Parazité: článek: Naše zkušenosti se sílou přírody v boji proti parazitům

Přírodní produkt určení k dezinfekci, ale i k ošetření poranění či akutních mokvavých zánětů kůže je FAUNA DESINF . FAUNA DESINF používáme k dezinfekci sedací soupravy, koberců, postelí, pelíšků, hraček a k ošetření ran.

 Doplnění esenciálních mastných kyselin či aminokyselin:

Pro zvýšení imunity a doplnění všech potřebných esenciálních mastných kyselin či aminokyselin některé z našich vysoce kvalitních za studena lisovaných olejů či semen.

 

 JAK NAUČIT PAPOUŠKA NA KRMIVO PAPUTO


Vzhledem k tomu, že zrniny paputo.cz většinou obsahují mnohem více druhů semen než běžná krmiva a tato semena bývají i drobnější, je nutno přizpůsobit i celý krmný plán. Papoušek bude vždy vyhledávat nejraději tučná /sladká a velká semena (velí tak zákon přežití). Bohužel to však neznamená, že v těchto semenech/produktech nalezne rozmanité zdroje esenciálních mastných kyselin a aminokyselin.
1) podávejte to, co chcete papouška naučit hned ráno. Ráno tedy nejlépe podávat drobnější zrniny + zeleninu + bylinky
2) nechte papouškovi alespoň 5 dní, aby vyzkoušel, zda nemá alergickou reakci na některou z nových složek krmiva
3) ponechte papouškovi dostatek času, aby naučil svaly ovládající zobák na jemnější činnost (začněte se směsí s přídavkem START)
4) nepodávejte papouškovi jiné vysoce kalorické pochutiny, kterými se zasytí a nemá pak potřebu pro krmivo „pracovat“ a vylupovat drobná semínka
5) nepodávejte nedoporučené pochutiny jako banán, hroznové víno, meloun, meruňky, hrušky, buráky atd …. viz : http://www.paputo.cz/praktick%C3%A9-informace.html
6) další polovinu krmné dávky dejte až odpoledne (druhou polovinu zrnin, divoké plody, pyl, olej s D3, kvasnice … atd…
7) vždy si vyhledejte co nejvíce o přirozených potřebách daného druhu papouška (např. nízký podíl mastných kyselin, nízký podíl aminokyselin, vysoký podíl vlákniny atd atd …)
8) stáhněte si vzorový krmný plán na (viz HARMONOGRAM krmení na http://www.paputo.cz/navody-paputo-1404042064.html )
9) vždy přizpůsobte krmnou dávku druhu papouška, zdravotnímu stavu, kondici a celkové denní aktivitě !!!!
10) nekombinujte organické doplňky paputo se syntetickými produkty jiných výrobců ( neboť vitamíny A,D,E,K lze předávkovat)
10) v případě , že se ani po tomto nedaří přejít na směsi paputo, neváhejte a napište na info@paputo.cz