Zpět na: Home

Praktické informace

 

oblasti výživy: Tuky - díl 1

  Mastné kyseliny

Tuky - díl 2  Problematika metabolismu mastných kyselin   článek: Nakličování a námáčení semen či ořechů

Parazité: článek: Naše zkušenosti se sílou přírody v boji proti parazitům

Přírodní produkt určení k dezinfekci, ale i k ošetření poranění či akutních mokvavých zánětů kůže je FAUNA DESINF . FAUNA DESINF používáme k dezinfekci sedací soupravy, koberců, postelí, pelíšků, hraček a k ošetření ran.
Doplnění esenciálních mastných kyselin či aminokyselin:

Pro zvýšení imunity a doplnění všech potřebných esenciálních mastných kyselin či aminokyselin některé z našich vysoce kvalitních za studena lisovaných olejů či semen.

Základy pro zdraví papouška (vyjma potravních specialistů)
1) Kvalitní směs zrnin přesně pro daný druh a aktuální kondice (včetně TRAVNÍCH a DIVOKÝCH semen!!!)
2) Včelí rouskový pyl nebo květy
3) Jílový a minerální kámen
4) Přírodní odčervení a vyčištění organismu od plísní, virů a bakterií
5) Kvalitní za studena lisované bio oleje obsahující všechny esenciální aminokyseliny a mastné kyseliny
6) Dostatek zeleného krmení- bylin, zeleniny, bobulí a nikoliv jen sladkého ovoce
7) Kvalitní zdroj vit B12
8) Nakličování a namáčení
9) Větve, šišky a ostatní k okusu
10) Dostatek ničím nerušeného spánku a správné bidlo

 

VÍCE článků naleznete v horní liště v sekci PORADNA

 Pro jídelníček papouška (vyjma specialistů*) nedoporučuji tyto pochutiny:

- avokádo, kávu, vařené vejce, buráky, mléčné výrobky, cukr, med, vařené maso/kosti, uzeniny, rohlíky, strouhanku, piškoty, čaj, čokoládu, xylitol !!! a ostatní lidské jídlo – prostě lidské jídlo jim nepatří

- pochutiny či krmiva s přidanými cukry, konzervanty a umělými barvivy (granule, tyčinky, pamlsky)

Nadměrný přísun cukrů včetně jednoduchých cukrů ve zrálem nebo přezlálém ovoci ( i sušeného) jako je: hroznové víno !!!  (rozinky), *banány, ale i přezrálé *třešně, hrušky, *mango, liči, *fíky, …. -  zatěž pro játra, překyselení organismu, odplavení minerálů.... 

Dále ani rajčata, cibule nebo suché (nenaklíčené/nenamočené) luštěniny (hemaglutininy (fytohemaglu­tininy) – lektiny, které vyvolávají aglutinaci červených krvinek, ale také bolesti břicha a průjmy, dále také disponují inhibitory trypsinu, které narušují vstřebává­ní a využití bílkovin, přítomny jsou i toxické abiogenní aminokyseliny (kanavalin), v neodhořčené sóje jsou také strumigeny, které mohou narušovat činnost štít­né žlázy.) či citrusové plody nepatří mezi vhodné pochutiny pro papouška.

Dále nedoporučuji: upravovat složky jídelníčku tepelnou úpravou nad 42 stupňů (vaření, pečení, …) neboť dochází ke zničení enzymů či některých termolabilních živin či přeměně živin např. k denaturaci bílkoviny


Upozornění: Nadbytek tuků, bílkovin, cukrů, ale i jiných živin může způsobit přetížení vnitřních orgánů (ledvin, jater…..) dále postupem času ovlivní i hormonální systém a může tedy vést i ke změně nálad, neklidu, agresivitě apod... Jejich nadbytek bohužel podporuje i úbytek minerálů, který opět vede k různým poruchám (odvápnění, překyselení, nadýmání, zvracení, průjem, svědění kůže, škubání, ale i namnožení kvasinek nebo bakterií v zažívacím traktu).

Pozor na časté podávání krmiva s větším množstvím oxalátů - jedná se zejména o špenát, reveň (rebarboru), červenou řepu, fazole….. – zabraňují vstřebávání vápníku.

Naopak doporučuji:
plody jako: hloh, jeřabina červená a černá, rakytník, moruše, mochyně, občas goji, bezinky, šípky, ostružiny, maliny, borůvky, rybíz, maliny, bezinky, schizandra, granátové jablko a dostatek zeleniny a bylin jako je pampeliška, řebříček, ptačinec a další stejně tak jako dostatek větví, šišek, dřívek k okusu (viz výživové plány)