10. DIVOKÁ A TRAVNÍ Doplňková směs drobných semen (více než 45druhů ) vhodné jako "dožíračka" nebo na pro namáčení/klíčení-doplňková

Kód: 111/1KG 111/2KG 111/500 Zvolte variantu
240 Kč 420 Kč 135 Kč od 135 Kč
Varianta

SMĚS DIVOKÝCH SEMEN NA NAKLIČOVÁNÍ - velmi pestrá směs divokých a travních semen.

Podáváme suchá, namočená či naklíčená.

semínka necháme po uvedenou dobu namočené (voda+ přípravek proti plísním jako je jablečný ocet nebo nebo Herbolan či Forticoat) a následně pravidelně 2-3 x denně proplachuje a ponecháme ve stinném a chladnějším prostředí (do 21 C).

POZOR : Ve směsi je i rostlinka, která má chlupatý stonek – v tomto případě se nejedná o plíseň.

Detailní informace

Detailní popis produktu

NAMÁČENÍ A NAKLIČOVANÍ:

 Namáčení ve vodě znásobuje a stabilizuje živiny, transformuje Esenciální Mastné Kyseliny a bílkoviny v tuky rozpustné ve vodě a volné aminokyseliny - a tím zvyšuje jejich buněčnou asimilaci. Tak zvýšíme jejich výživnou hodnotu - probudíme v nich dřímající enzymy, které jsou uspané díky inhibitorům. 

 Nakličování a namáčení:(vysvětlení pojmy:

 nakličování – semena se nejdříve „namočí zcela do vody“ (doba dle druhu semínka- viz níže)  a poté se přebytečná voda vyleje a už se jen ve vlhkém stavu několik dní semínka často proplachují (s přidáním přírodního prostředku proti plísním);  

namáčení –semena se pouze na 0,5-8hod (dle druhu !!!- viz níže)  zcela namočí do vody  (1 díl semen a 2-3 díly vody) a poté se podávají papouškům

 

voda : čistá odstátá kohoutková voda nejlépe bez chloru , přefiltrovaná voda,  (Nepoužívat vodu z PET lahve)

 ochrana před plísněmi : Nezapomeňte propírat vodou každých 5 až 8 hodin (v teplejším prostředí častěji). Pro ochránění před možnými plísněmi – např. BIO  jablečný ocet nebo citronovou šťávu, grepový 100% olej Citricidal,  Herbolan, Forticoat, ,

 PRO AKTIVACI ENZYMŮ  V SEMÍNKU STAČÍ I POUZE NAMOČENÍ NA NĚKOLIK MINUT/HODIN J

 NAKLIČOVACÍ SMĚS SEMÍNEK PAPUTO  (malá semínka) – tuto směs je vhodné nakličovat (nebo i jen namáčet). Ponechte 1 hodinu  ve vodě a poté vodu slijte a ponechte jen ve vlhku  následně proplachujte každých 6 hodin (do vody vždy přidejte kapku přípravku proti plísním).  Směs malých semínek můžete také pouze namočit (nechat přes noc ve vodě a následně podávat)

 TRAVNÍ SEMÍNKA: 1 hod namočíme do vody, poté několik dní za stálého proplachování (3 x denně)  klíčíme (na sítku a pouze mírně kropíme rozprašovačem )… ale stačí zkrmovat jen namočené… Travní semínka nejlépe klíči na trošce půdy

 MAMÁČECÍ SMĚS VELKÝCH SEMEN Paputo : je vhodná hlavně k namáčení (ponechte nabotnat cca 6 hodin ve vodě). Následně lze ponechat ve vlhku a naklíčit - cca za 2 dny se objeví první klíčky – nutno často proplachovat.

 

Nejrychleji klíčí Quinoa  - skoro před očima…. A tím dostane neuvěřitelný zdroj všech esenciálních aminokyselin J

 Teplota: osobně se mi osvědčilo klíčit při teplotě nižší než 18 stupňů bez přístupu slunce (na slunce se klíčky dávají až 2-3 den).  Namáčení  - stačí i v lednici

 Pomůcky: zavařovací sklenice s víčkem s dírkami nebo silonkou, cedník, klíčící miska/sítko, nízká mistička s trochou zeminy… apd..

 Ořechy - Pro aktivaci enzymů v ořechových plodech a semenech existuje jednoduchý postup: Ořechy a semena očistíme a propereme ve vodě (bez chloru). Jakákoliv nečistota by mohla začít fermentovat a tak by nepříjemně změnila chuť.

Pak už je pouze vložíme do nádoby s převařenou nebo přefiltrovanou vodou (ne z PET lahve) a to nejlépe v poměru 3 až 4 díly vody na 1 díl semen/ořechů nebo použijeme   Nechte je namočené zhruba dle níže uvedené tabulky (od 15 minut až 36 hodin - dle druhu).

 Obecná doporučení: Velmi hezký Video návod – 3 díly  https://www.youtube.com/watch?v=P3IqmgmplP4

Malá semínka například vojtěšky by měla jen pokrýt dno, velká semena př. mungo, cizrna, by měla sahat maximálně do čtvrtiny nádobky.

 Náš TIP:  nakličováním Quinoi - Merliku chilského získáte pro papouška potravu obsahující všechny potřebné esenciální aminokyseliny (2 hod máčení, 2 dny klíčení). ALFALFA (vojtěška; 8 hod máčení, 5 dní klíčení) bohatý zdroj vitamínů A, E, B (B12), C.

Klíčky vojtěšky (alfalfa) obsahují nejvíce vitamínů a minerálních solí ze všech klíčků. Patří mezi bohatý zdroj vitamínů A, E, B – komplex, ale zejména obsahují řadu minerálů jako železo, vápník, magnezium a fosfor. Klíčky vojtěšky jsou zdrojem vitamínu B12 - podporuje tvorbu červených krvinek při chudokrevnosti, pomáhá osteoporóze, působí protirakovinně a proti srdečním nemocem. Redukují špatný cholesterol, pročišťuji tělo. Jsou vydatným zdrojem fytoestrogenů. Podporuji svalovou hmotu, pevnost kostí. Klíčky obsahují kanvanín, který je prospěšný pro léčbu rakoviny střeva. Quinoa obsahuje vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny( (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin)... doporučuje se klíčení minimálně 7 dní.

Velmi hezký Video návod – 3 díly  https://www.youtube.com/watch?v=P3IqmgmplP4

 

příklady například:

https://www.energyvita.cz/kliceni-seminek-tabulka

https://www.energyvita.cz/navod-na-kliceni-seminek-pro-zdravy-jidelnicek